Texel

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland en behoort tot de provincie Noord Holland.

Het eiland heeft een oppervlakte van 170 km² en bestaat uit 7 gezellige dorpjes met elk hun eigen sfeer, en alle 7 de moeite van een bezoekje waard.

De Koog  heeft de naam als badplaats van Texel en hier zijn de vele uitgaansgelegenheden en eettentjes met terras te vinden.

De Waal ligt centraal op Texel en is het kleinste dorpje en heeft nog de sfeer van vroeger. De Waal is goed lopend en te fiets te bezichtigen zodat je alle tijd hebt om de indrukken van het dorpje op te kunnen nemen.

Cocksdorp op het noordelijke deel van Texel met de vuurtoren en het uitzicht over de Waddenzee naar Vlieland. Vanaf hier vertrekt ook dagelijks de boot De Vriendschap voor een overtocht naar Vlieland. In de Cocksdorp is ook een prachtige 18-holes golfbaan te vinden.

Den Burg is de hoofdstad van Texel met een gezellig centrum vol leuke kleine winkeltjes en terrasjes om lekker even bij te komen en genieten van het winkelend publiek, ook vind je hier het museum De oudheidkamer, historische panden, openluchtzwembad en de bioscoop.

Den Hoorn is het meest zuidelijke dorpje van Texel. Je kunt de kerktoren van Den hoorn al vanaf de veerboot zien liggen. In den Hoorn vind je het Texels theater, Klif 12, een theaterrestaurant waar regelmatig bekende artiesten en cabaretiers optreden. In den Hoorn vind je ook Restaurant Bij Jef die een Michelinster bezit, reserveren noodzakelijk!

Oosterend een schattig dorpje met in het midden de St Maartenskerk met daarom heen allemaal kleine gezellige steegjes en straatjes, in Oosterend zijn verscheidene wandelroutes voor u uitgezet.

Oudeschild, de thuishaven van Texel waar de Texelse vissersvloot gelegen is en waar je met vele boten een heerlijk uitstapje de zee op kunt maken om garnalen te vissen, zeehonden te bezoeken, speedvaren over de wadden en de waddencruise die alles een beetje heeft. In Oudeschild treft U ook het Museum Kaap Skil, een juttersmuseum en over het maritieme verleden van Texel, hier vindt u nog dagelijks diverse demonstraties over touwslaan en visroken.

Kortom. Texel heeft tal van leuke plaatsen om te bezoeken van de dorpjes tot Ecomare, van golfbaan tot bierbrouwerij, van vliegveld tot De Bonte Belevenis (een leuke knutselboerderij waar kinderen kaarsen kunnen maken, brood bakken en papier scheppen) kortom teveel om op te noemen.

texel vakantie

Goed om te weten

Parkeren op Texel

Met het Texel e-vignet kunt U parkeren in alle betaald parkeergebieden op Texel.
Het E-vignet is op het gehele eiland geldig, op de parkeerplaatsen in alle dorpen en ook op de strandafslagen. In een aantal gebieden geldt een maximum parkeertijd van 2 uur, hiervoor heeft u een parkeerschijf nodig.
Het E-vignet is online te koop via www.texelevignet.nl en bij de parkeerautomaten.
Naast per uur betalen is het ook mogelijk een dag, week of jaarkaart aan te schaffen. Het E-vignet is digitaal en gekoppeld aan het kenteken van de auto.

Route naar Texel
Met de auto:
Vanaf de randstad is Texel ongeveer in 1,5 – 2 uur te bereiken via Amsterdam-Hoorn-Den Helder.
Via de Autosnelweg A 7 en/of de N9 bereikt u Den Helder.
Vanuit het oosten van het land kunt u over de Afsluitdijk naar Den Helder.
In Den Helder wordt de kortste afstand naar de veerboot aangegeven.

Met openbaar vervoer:
Vanaf treinstation Den Helder kunt u met de bus naar de Texelse veerboot.

Plan uw reis : 9292.nl

De Boot:
De veerboot Teso of Texelstroom vaart ieder uur van s’ochtends 6.30 uur t/m 21.30 uur s’avonds.
De overtocht duurt ca 20 minuten.
Voor afvaarten raadpleeg de site van Teso. Prijs per persoon als voetganger is € 2,50 per retourticket, prijs per auto is afhankelijk van de auto en kunt u nazien op de Teso site.
Afvaart vanaf Den Helder naar Texel is elk uur vanaf 6.30 uur tot 21.30 uur
Afvaart vanaf Texel naar den Helder is elk uur van 6.00 uur tot 21.00 uur.

Zie voor extra halfuursdiensten de site van Teso.